poniedziałek, 15 grudnia 2014

Przetwory całoroczne: Ogórki w zalewie musztardowej





Składniki:
  • 3 kg ogórków gruntowych,
  • ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),
zalewa:
  • 1 l wody,
  • 1 szklanka octu 10%,
  • 3 płaskie łyżeczki soli, 
  •  5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
  • 0,3 kg cukru.
Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.
3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 10 minut. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.*

Moje uwagi do przepisu

1. Zimą używam zwykłych ogórków długich dostępnych w sklepach
2. Zamiast kroić ogórki obieram je i ścieram na tarce jak na klasyczną mizerię.
3. Do każdego słoika dodaję: liść laurowy, ziele angielskie i - w zależności od wielkości słoika- do 3 plastrów cebuli.
4. Wystarczy 7 dni i można ogórki próbować.

Smacznego!


*Przepis pochodzi z bloga zacisze kuchenne: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/ogorki-w-zalewie-musztardowej.html

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz