środa, 3 grudnia 2014

Bigos mistrza




Po raz kolejny zrobiłam bigos. Idealny. Śmiem twierdzić, że jestem mistrzem bigosu. Podchodziłam do tej potrawy jak pies do jeża. Zawsze wydawała mi się skomplikowana - dużo składników, ciężkie proporcje... Otóż nie! Diabeł tkwi w tym, żeby dużo próbować po drodze, a na koniec będzie idealny!

Oto składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej ( próbując w między czasie zjesz spokojnie 0,3 kg)
1 pętko kiełbasy podwawelskiej
2 plasterki boczku surowego (plasterek = ok. 0,5-1 cm)
1 szponder wołowy
0,5 średniej polędwicy wieprzowej - takie tak zwane "mniejsze pół" :)
1 duża cebula
1 koncentrat pomidorowy
suszone grzyby 
suszone śliwki
Przyprawy: sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, kminek (koniecznie mielony! - daje równomierny smak bez niewygodnych ziarenek), liść laurowy, przyprawa do bigosu (może się przydać, ale nie koniecznie).

Oto przepis:

1. Kapustę poszatkuj, przepłucz wodą (jeśli jest mocno kwaśna) wrzuć do garnka zalej wodą i zagotuj.
2. Dodaj ok 4 listków laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego.
3. W między czasie pokrój cebulę i podsmaż, pokrój kiełbasę i podsmaż.
4. Szponder i polędwicę obgotuj, pokrój na kawałki i razem z boczkiem podsmaż. Wszystkie smażone składniki wrzucaj do gotującej się kapusty.
5. Pokrój suszone śliwki (ok. 5 szt.) i grzyby. Następnie wrzuć je do bigosu.
6. Odczekaj 10-15 min. dodaj koncentrat pomidorowy (ok. pół słoiczka) przypraw pieprzem, kminkiem. Jeśli kapusta była kwaśna i nadal uważasz smak bigosu za zbyt kwaśny dodaj cukier. Jeśli nadal czegoś brakuje i nie wiesz czego - dodaj przyprawę do bigosu. Gotuj w sumie ponad godzinę i gotowe.

Najlepiej smakuje następnego dnia.
Tą potrawę można mrozić.
Wszystkie przyprawy dodawaj na oko, każdy ma swoje smaki. Suszone śliwki i grzyby rozdrobnij na takie części, aby każdy mógł je bezpiecznie zjeść.
Nie zapomnij mieszać.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Dodam jeszcze, że na wywarze ze szpondru i polędwiczki można ugotować jakąś pyszną zupkę. Przepis fajny, bo klasyczny. A takie najlepiej smakują. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń