wtorek, 9 grudnia 2014

Przetwory całoroczne: Cukinia w occie curry

Dziś podaję przepis na "słoiczki", które możesz robić zarówno latem jak i zimą. Składniki potrzebne do zrobienia tej cukinii dostępne są w sklepach przez cały rok. Jeśli nie masz pomysłu na gwiazdkowe prezenty takie słoiki ucieszą niejednego członka rodziny!



Cukinia w occie curry

Składniki: 

2 kg cukinii
liście selera
4 średniej wielkości cebule

zalewa:
1 l wody
1 szklanka octu 10%
1,5 szklanki cukru
1,5 łyżki soli morskiej 
3 płaskie łyżeczki curry

Cukinię umyj, usuń gniazda nasienne, jeśli trzeba to obierz ją ze skórki, a następnie pokrój w paski długości ok 5 cm. Do każdego litrowego słoika włóż trzy duże, świeże liście selera i 1 średniej wielkości cebulę pokrojoną w plastry. Układaj warstwami na zmianę cukinię z cebulą. Zalej gorącą zalewą. Pasteryzuj przez 5 minut od chwili zagotowania. *


Moje uwagi do przepisu
1. Cukinię rozkładam do mniejszych słoików.
2. Najpierw do każdego słoika wkładam kilka listków selera i po 2 plasterki cebuli, potem słupki cukinii następnie znów plasterki cebuli i seler.
3. Dopasuj długość słupków cukinii do słoików.
4. Zielone liście selera mażesz zastąpić listkami selera naciowego, sól morską zastępuję zwykłą solą.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z książki A. Maciąg "Smak miłości", wyd. OTWARTE, Kraków 2014, str.311

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz