czwartek, 19 lutego 2015

Zupa curry z soczewicy

Witajcie po przerwie - można by powiedzieć. Niestety moją rodzinę rozłożył wirus, a że nikt z nas nie potrafi chorować tak ładnie jak Kasia Tusk, toteż musiałam odpuścić wszystko - o ile oczywiście matka dwójki kaszlących i zasmarkanych dzieci może sobie cokolwiek odpuścić. 
Jak już dzieci zaczęły kaszleć rzadziej niż sto pięć razy na godzinę dopadło dorosłych. Na szczęście przypomniałam sobie o tym przepisie - bo kiedy nie masz czasu i chęci gotować, a musisz zjeść coś pożywnego, zdrowego i rozgrzewającego najlepsza jest hinduska zupa z soczewicy!


Pikantna zupa curry z czerwonej soczewicy

Składniki:
2 kostki bulionu warzywnego,
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 cebula,
2 ząbki czosnku (lub 1 kostka smaku),
curry, papryka chili, sól, pieprz.

Wykonanie:
1. Do 1,5 litra wody wrzucamy kostki i gotujemy. Kiedy woda zacznie wrzeć wrzucamy soczewicę.
2. Przyprawiamy curry (2 łyżki), papryką chili (ok. 1 mała łyżeczka), solą i pieprzem.
3.Kroimy cebulę w małą kostkę i razem z czosnkiem podsmażamy na patelni, aż się zeszkli.
4. Wrzucamy cebulę do zupy. Gotujemy wszystko do rozgotowania się soczewicy (ok 40 min). 

Moje uwagi:

1. Użyj blendera, jeśli konsystencja nie będzie odpowiednia.
2. Jeżeli nie chcesz, aby zupa była zbyt ostra zamiast papryki chilli dodaj paprykę słodką.
3. Jeśli masz więcej czasu i chcesz aby zupa była w 100% naturalna przygotuj wywar z warzyw.

Smacznego!

ZUPA KREM



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz