czwartek, 26 lutego 2015

Gołąbki z sałaty lodowej na parze w sosie pomidorowo-cebulowym

Kolejny pomysł na zdrowy obiad na parze. Polecam szczególnie jeśli znudziły Wam się pulpety, kotlety i inne duszone schaby. Delikatności i lekkości dodaje potrawie użyta sałata lodowa zamiast tradycyjnej kapusty. Przepis raczej łatwy i dość szybki.


Gołąbki gotowane na parze w sałacie lodowej z sosem pomidorowo-cebulowym 
podawane z kaszą gryczaną


Składniki: (na porcję ok 6-8 szt. gołąbków)

1 sałata lodowa,
0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego (ja preferuję szynkę wieprzową),
1 jajko,
1 torebka ryżu,
sól, pieprz, koperek suszony,

na sos:
1 duża cebula,
1 przecier pomidorowy lub pomidory w puszce,
sól, pieprz, koperek suszony,

kasza gryczana.

Wykonanie:

1. Ugotuj ryż na sypko. Może być lekko rozgotowany. Przestudź.
2. Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, ryżem (ok. pół torebki - niestety zawsze robię na oko), solą i pieprzem. Dodaj szczyptę koperku.
3. Przygotuj sałatę. Zagotuj wodę w dużym garnku. Oddzielaj delikatnie liście sałaty i sparz je pojedynczo. Sparzone rozkładaj na blacie.
4. Zawijaj mięso liśćmi jak tradycyjne gołąbki i układaj w parowarze.
5. Parowar włącz i "gotuj" potrawę ok. 30-40 min.

Sos:
6. Do rondelka wlej przecier pomidorowy (lub pomidory w puszce). W między czasie pokrój cebulę w dużą kostkę i obsmaż na patelni.
7. Do gotującego się przecieru dodaj cebulę i koper suszony (ja dodaję jedną dużą łyżkę - ale tutaj wszystko zależy od Twoich upodobań kulinarnych).
8. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Gotuj kilka minut na małym ogniu mieszając.
Moje uwagi:
1. Jeśli konsystencja mięsa będzie za rzadka dodaj niedużo bułki tartej, jeśli za ścisła - troszkę wody lub mleka.
2. Jeżeli kaszę również gotujesz w parowarze wstaw ją ok. 10 min. przed wstawieniem gołąbków. W naczyniu 
3. Uważaj na liście sałaty. Lodowa jest bardzo krucha.
4. W przepisie nie dodaję do mięsa cebuli gdyż jest dodana do sosu, a co za dużo to niezdrowo :) 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz