środa, 28 stycznia 2015

Karnawałowe szleństwo: kurczak gyros z ananasem i kukurydzą

Możecie mi mówić: sałatkowy potwór! Nic nie poradzę. Po prostu w mojej rodzinie mamy same proste przepisy na sałatki, więc jak tylko okazuje się, że nie ma co jeść, albo za pół godziny wpadają znajomi - nic prostszego. Sałatka!




Składniki:

1 por,
1 puszka ananasów,
1 puszka kukurydzy,
1 pojedyncza pierś z kurczaka,
przyprawa do gyrosa, pieprz, sól, majonez.

Wykonanie:

1. Pierś z kurczaka ugotuj w osolonej wodzie. W między czasie kroimy por w cieniutką kosteczkę i solimy. Odstawiamy na bok.
2. 2/3 ananasów z puszki pokrój w kostkę.
3. Kukurydzę przecedź na sicie.
4. Przestudzoną pierś z kurczaka pokroić w małą kostkę i obsypać przyprawą do gyrosa. Pozostawić na 15 min.
5. Wymieszaj wszystkie składniki z majonezem. Dopraw do smaku.

Gotowe!

Moje uwagi:

1. Jeżeli wolisz aby sałatka była bardziej "kurczakowa" kup podwujną pierś i skrój całą puszkę ananasów.
2. Kukurydzę przemywam zawsze lekko wodą.
3. Nie kupuj pokrojonych ananasów w puszce. Mają inny, dużo słodszy smak od tych w plasterkach.
4. Sałatka nabierze lekkości jeśli majonez wymieszasz z łyżką jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz