środa, 17 grudnia 2014

Przetwory całoroczne: dżem jabłkowo-pomarańczowy

Ok, wiem. Mam właśnie straszną "fazę" no robienie słoików. Dziś kolejny przepis. Tym razem na dżem o smaku jabłkowo pomarańczowym. Pyszny i bardzo słodki. Czuć w nim mocno jabłko, ale pomarańcza dodaje ciekawej nuty smakowej. Przepis jest szybki i prosty, ale smakuje... Niebo w gębie. Do dzieła!



Składniki:

1 kg jabłek
400 ml soku pomarańczowego z kartonu lub świeżych owoców
żelfix 2:1
60 dag cukru

Wykonanie:
  • Umyte jabłka obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do rondla, wlewamy sok, dodajemy żelfix 2:1, całość mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając. Dodajemy cukier i gotujemy razem ok. 5 min, usuwając pianę.
  • Gorącą konfiturę wkładamy do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcamy. Ustawiamy słoiki do góry dnem, do całkowitego ostygnięcia.*

Moje uwagi do przepisu:
1. Najczęściej używam do tego przepisu soku w kartonie "Tymbark".
2. Z cukrem trzeba uważać. Zależy od jabłek. Najlepiej próbować i dodawać ostrożnie. 
3. Zaschniętą konfiturę ciężko usunąć, więc jeśli w czasie przygotowywania pozostanie na słoikach lub kuchennym blacie radzę szybko wytrzeć!

Smacznego!



* Przepis pochodzi z numeru specjalnego "Moje gotowanie przetwory i nalewki: 4/2013 lipiec-sierpień 2013 str. 52

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz