Składniki:
- 3 kg ogórków gruntowych,
- ewentualnie listki laurowe i ziarenka pieprzu (niekoniecznie),
zalewa:
- 1 l wody,
- 1 szklanka octu 10%,
- 3 płaskie łyżeczki soli,
- 5 kopiastych łyżeczek musztardy stołowej
- 0,3 kg cukru.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zalewy zagotować i ostudzić.3 kg ogórków obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki. Ogórki ułożyć w słoikach, dodać listki i ziarenka pieprzu Zalać zimną zalewą. Pasteryzować 10 minut. Najlepiej smakują po kilku miesiącach, kiedy dobrze się przegryzą.*
Moje uwagi do przepisu
1. Zimą używam zwykłych ogórków długich dostępnych w sklepach
2. Zamiast kroić ogórki obieram je i ścieram na tarce jak na klasyczną mizerię.
3. Do każdego słoika dodaję: liść laurowy, ziele angielskie i - w zależności od wielkości słoika- do 3 plastrów cebuli.
4. Wystarczy 7 dni i można ogórki próbować.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z bloga zacisze kuchenne: http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/08/ogorki-w-zalewie-musztardowej.html
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz