Jeżeli śledzicie mojego Instagrama to wiecie, że ostatnie kilka dni
spędziłam w Sopocie. Bardzo lubię morze, szczególnie po sezonie, kiedy
wszędzie jest spokojnie, a plaża rzeczywiście wygląda jak na
romantycznych filmach. Jednak, najbardziej na wyjazdach brakuje mi
domowego jedzenia i pomimo, że śniadania w hotelu, w którym byliśmy
zakwaterowani były najlepszymi hotelowymi śniadaniami jakie jadłam, to
jednak brakowało mi np. naleśniczków.
Naleśniki domowe śniadaniowe
Składniki (na porcję ok. 8 naleśników):
0,5l tłustego mleka,
ok.150-200 mąki,
3 jajka,
3 duże, stołowe łyżki śmietany 12%,
0,5 łyżeczki soli.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj razem mikserem na jednolitą masę. Na patelnie wylej olej i rozprowadź go równomiernie.
2. Na gorącą patelnię wylej 1,5-2 łyżek wazowych ciasta naleśnikowego.
3. Gdy ciasto zetnie się - przeżuć na drugą stronę. Smaż kilka sekund. Połóż naleśnik na talerz i smaż następne.
Moje uwagi:
1. Naleśniki domowe muszą być trochę tłuste. Jeśli się odchudzasz - nie jedz ich:)
2. Takie naleśniki świetnie smakują z dżemami lub twarożkiem na słodko.
3. Dolewaj olej na patelnie co drugi naleśnik.
3. Dolewaj olej na patelnie co drugi naleśnik.
3. Na zdjęciu naleśnik z truskawkami. Zamrożone truskawki rozmroź i wrzuć na patelnię (latem po prostu wrzuć świeże truskawki na patelnie). Posyp cukrem. Gdy będą miękkie i puszczą sok - masz idealne nadzienie do naleśników!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz