Odkąd kupiłam parowar często zamiast smażyć gotuję na parze. Mieliśmy co prawda trochę oporów - czy to będzie tak samo smaczne? Co z przyprawami? Czy mięso nie będzie za miękkie albo zbyt twarde? Jednak okazało się, że obiady gotowane na parze oprócz tego, że są zdrowsze - są również smaczniejsze. A do tego w kuchni łatwiej o porządek!
Kotlet mielony gotowany na parze w sosie grzybowo cebulowym z kaszą i cukinia grillowana
Składniki:
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej z szynki)
1 jajko
1 sucha bułka
1 łyżeczka suszonego koperku
opcjonalnie cebula
sól, pieprz
Sos:
0,5 opakowania suszonych grzybów (ok. 50g)
1 duża cebula
1 łyżeczka suszonej pietruszki
sól, pieprz, mąka do zabielenia (opcjonalnie śmietana)
Do obiadu potrzebne również:
cukinia i kasza
Wykonanie:
Czynności wstępne:
1. Pokroić cukinię w plastry ok 1- 2 cm, posolić.
2. Suchą bułkę namoczyć w mleku (lub wodzie),
3. Cebulę pokroić w plastry,
4. Zmielić mięso jeśli, kupiłaś je w kawałku,
5. Grzyby rozdrobnić, namoczyć w wodzie około 30 min. przed wstawieniem kaszy.
Gotowanie:
1. Kasza. Ponieważ kasza na parze dochodzi ok 50-60 min. Odsypuję do specjalnego pojemnika kaszę, zalewam wodą (proporcja jak zwykle 1:2) dodaję pół łyżeczki masła (albo łyżeczkę oleju roślinnego) i sól do smaku. Ilości takie jakbym gotowała zwyczajnie w garnku. Nastawiam parowar na 60 min. i zaczynam parować kaszę.
2. Mielone mięso mieszamy z jajkiem i odciśniętą bułką. Dodajemy koperek, pieprz i sól do smaku. Możemy dodać podsmażoną cebulę, ale ja w tej wersji wolę mieć cebulę w sosie. Formujemy kotlety i gdy parowar pokarze ok 30 min. możemy dołożyć do urządzenia.
3. Sos. Uwaga! Sos gotujemy tradycyjnie. Namoczone grzyby wstawić na ogień. Jesli Sosu wydaje się za mało dodać wody. Gdy zacznie się gotować dodać cebulę pokrojoną w plastry, pieprz sól oraz pietruszkę. Pogotować do miękkości cebuli. Mąkę rozmieszać z zimną wodą i dodawać do sosu. (Opcjonalnie można śmietanę - ja używam 12% lub 18% - rozmieszać z dobrze letnią wodą i dodać do sosu) Zagotować. Ewentualnie doprawić do smaku. Sos jest już gotowy.
4. Cukinia. Gdy parowar pokarze ok. 15- 20 min do końca. Dołożyć cukinię tak, aby lekko się podgotowała ale była twarda.
5. Rozgrzać patelnię grillową nasmarowaną oliwą. Przełożyć cukinię z parowaru na patelnię i podgrillować do miękkości.
Moje uwagi:
6. Przed podaniem sprawdź czy kotlety są ugotowane w środku. Jeśli nie - paruj jeszcze 10 min. Wszystkie składniki wyłożyć na talerz. Kaszę i kotlet polać sosem.
Wbrew pozorom przygotowanie jest szybkie i proste!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz