sobota, 17 stycznia 2015

Karnawałowe szaleństwo: mini tortille

Pierwszy raz miałam okazję spróbować mini tortilli na moim wieczorze panieńskim. Dziewczyny zamówiły świetną kolację i dużo właśnie takich miniprzekąsek. Prosty przepis i super przystawka! Polecam na każdą imprezę.


Składniki:

1 opakowanie serka almette lub innego najlepiej o zdecydowanym smaku (np. chrzanowy lub z pieprzem)
1 opakowanie placków tortilli (ok.4 szt.)
szynka lub inna chuda wędlina
papryka czerwona, zielona, żółta
pomidor 
ogórek
sałata lodowa
pieprz, sól

Wykonanie:

Placek tortilli rozłóż na folii aluminiowej. Posmaruj go dość grubo serkiem. Resztę składników kroję w kostkę. Należy je ułożyć na połowie posmarowanego placka. Zwiń tortillę i wsadź ją na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjmij, odwiń z folii i pokrój na plastry ok. 4 cm. Rozłóż na talerzu.

Gotowe!

Moje uwagi:

1. Nie dodawaj za dużo pomidora jeśli nie chcesz żeby twoja tortilla pływała.
2. Zamiast szynki świetnie smakują też wędliny podsuszane (wersja na bogato - nie krój szynki, tylko rozłóż całymi plastrami).
3. Inna wersja tortilli to np. serek delikatny, łosoś norweski i sałata lodowa lub rucola. 
4. Spróbuj sama dobrać składniki pod siebie i swoich gości!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz