Pierwszy raz miałam okazję spróbować mini tortilli na moim wieczorze panieńskim. Dziewczyny zamówiły świetną kolację i dużo właśnie takich miniprzekąsek. Prosty przepis i super przystawka! Polecam na każdą imprezę.
Składniki:
1 opakowanie serka almette lub innego najlepiej o zdecydowanym smaku (np. chrzanowy lub z pieprzem)
1 opakowanie placków tortilli (ok.4 szt.)
szynka lub inna chuda wędlina
papryka czerwona, zielona, żółta
pomidor
ogórek
sałata lodowa
pieprz, sól
Wykonanie:
Placek tortilli rozłóż na folii aluminiowej. Posmaruj go dość grubo serkiem. Resztę składników kroję w kostkę. Należy je ułożyć na połowie posmarowanego placka. Zwiń tortillę i wsadź ją na kilka godzin do lodówki. Następnie wyjmij, odwiń z folii i pokrój na plastry ok. 4 cm. Rozłóż na talerzu.
Gotowe!
Moje uwagi:
1. Nie dodawaj za dużo pomidora jeśli nie chcesz żeby twoja tortilla pływała.
2. Zamiast szynki świetnie smakują też wędliny podsuszane (wersja na bogato - nie krój szynki, tylko rozłóż całymi plastrami).
3. Inna wersja tortilli to np. serek delikatny, łosoś norweski i sałata lodowa lub rucola.
4. Spróbuj sama dobrać składniki pod siebie i swoich gości!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz